CV’erne fortæller ikke den rigtige historie

Vi sætter fokus på udviklerteams, værdien af god teambuilding og SCRUM.
Denne gang ledelseskonsulentens synspunkter.

Når det er en gruppe, der skal levere, så er det gruppen, der skal træne sig op. Ikke de enkelte medlemmer. En gruppe er nemlig mere end summen af dens deltagere, og derfor får man ikke den fulde historie om en gruppe ved at læse gruppedeltagernes CV’er. Mød en af Danmarks mest erfarne inden for teambuilding i SCRUM-verdenen.

”Det er helt afgørende for effektiviteten i et team, at menneskene fungerer sammen. Set fra mit synspunkt er det mindst lige så vigtigt som de faglige kompetencer. Hvis man har det synspunkt, så bliver teambuilding og etablering af et trygt fællesskab på holdet alfa og omega”, siger ledelseskonsulent Bent Jensen fra BestBrains.

Virksomheden har gennemført over 40 teambuilding-forløb, hvor fokus varierer fra det rent sociale og relationelle til faglig eller teknisk uddannelse. Teambuildingen skræddersyet til den agile metode er vigtig for at skabe performance i udviklingsprojekterne. Drejer det sig om et SCRUM-team er det helt logisk at bruge teambuildingen til også at opridse grundidéerne og rollebeskrivelserne, så alle i teamet omtrentligt står på det samme SCRUM-grundlag. Men princippet er det samme for alle slags grupper eller teams med en opgave.

udviklerteam.jpg
 

Start teambuildingen med at få deltagerne til at åbne op

”Et godt team kender hinanden, kan lide hinanden og kan gå til hinanden. Derfor starter vi som regel teambuildingen med at få deltagerne til at åbne op. Vi vil have folk til at dele noget om sig selv, så vi på ingen tid når op på at kende kollegaerne på et niveau, der ellers ville tage et eller flere år at oparbejde,” siger Bent Jensen.

Et af værktøjerne er at bede deltagerne fortælle noget om sig selv, som andre normalt ikke ved om dem, tegne sig selv og levere tidslinjen over skelsættende begivenheder i deres liv. Ideen er, at denne åbning skaber basis for at forstå og sympatisere med hinanden. Og det virker i praksis.

Empati og fællesskab støtter evnen til at arbejde sammen

”Vi får en fin feedback. Deltagerne er tændte og engagerede. De rykker hurtigt, og det skaber et godt grundlag for empati på et hold”, siger Bent Jensen.

Deltagerne får typisk brug for fællesskabet, når de bliver kastet ud i forskelige samarbejds- og leveranceøvelser. Det han være et bygge en lego-konstruktion, udvikle et stykke software og måske gøre det med brug af SCRUM-tænkningens processer, tidslinjer og roller.

”Det er oplagt at simulere nogle af de udfordringer, som teamet senere skal møde i det virkelige liv. Det vil sige at reducere opgaven til en mini-opgave, hvor man i små, korte sprint får testet evnen til at arbejde sammen”, siger Bent Jensen.

Holdet er vigtigst

BestBrains kan – ligesom andre udbydere af kurser og træning – lære enkeltindivider at blive dygtigere til at programmere, og udviklere skal selvfølgelig lære sig nye teknikker og produkter for at være med hvor det sker. Men vi har efter ledelseskonsulentens en tendens til at overgøre det håndværksmæssige aspekt og undervurdere det sociale aspekt.

”Jeg tror, at mange organisationer får et langt hurtigere løft i effektivitet og output ved at arbejde med grupper end ved at fokusere på den enkeltes faglige kompetence. Et team, som løfter i flok, har en stor kraft,” siger Bent Jensen.

bent.jpg
 

”Det er helt afgørende for effektiviteten i et team, at menneskene fungerer sammen. Set fra mit synspunkt er det mindst lige så vigtigt som de faglige kompetencer”, siger ledelseskonsulent Bent Jensen fra BestBrains.