De 5 mest almindelige fejltagelser om agil udvikling

“Det er jo noget der foregår i udviklingsafdelingen”

Agil udvikling har sit center i udviklingsafdelingen, men det er en klassisk fejl at tro, at man kan indføre agil udvikling uden at påvirke, hvordan resten af organisationen arbejder. I den agile verden er resultater og tidsfrister et fælles anliggende for  hele virksomheden. De dage,  hvor man smed en kravspecifikation over muren og sagde, “Kom tilbage når I har noget at vise mig, eller ring hvis der skulle være et par spørgsmål” er ovre. Det er også slut med at forretningen detailstyrer og ændrer prioriteter hele tiden. I stedet træder nye samarbejdsformer og fælles metoder til fokuseret at arbejde sig fra idé til færdig feature eller produkt.

“Jeg nøjes med desserten”

Nogen gange er der en tilgang til det agile,  som er det en buffet, hvor man kan sammensætte måltidet helt efter egen smag. Så kan man meget belejligt springe over de dele der ikke er lette, eller måske ovenikøbet en anelse ubehagelige. Det er rigtigt forstået,  at agil udvikling kommer i mange varianter, og at man i stor udstrækning kan tilpasse det til sin egen virksomhed. Der er dog en række ting, man ikke kommer udenom. Netop i de svære elementer er der et stort potentiale for at lære og skabe forbedringer.

“Vi skal bare lige have det fixet”

Er det agile en rent mekanisk disciplin, som bare kræver at man sætter sig ind i sagerne og derefter implementerer det som en ny metode? Nej, det er kun overfladen og det, at man laver ritualerne og kalder kravene for user stories gør ikke udviklingen agil. Teams, der går i gang med at udvikle efter agile metoder, starter på en rejse.  Ved at afprøve nye måder at arbejde på, og se med nysgerrighed på det, der ikke lykkes i første omgang,  driver man processen fremad.

“Vi giver dem et bordfodbold”

Det er en almindelig misforståelse at bordfodbold og en god frokostordning sikrer trivslen. Det er dog mere kompliceret. Når dagen er omme kommer resultaterne fra mennesker der trives, og er motiverede af at arbejde sammen. Negligerer man det menneskelige aspekt og tillader konflikter og personlige frustrationer at vokse sig store, er der stor fare for at få dysfunktionelle teams, der aldrig kommer til at høste frugterne af den agile udvikling. Modenhed og stadig større grad af selvorganisering er essentielt for motivationen.

“Vi udnytter  specialisternes kunnen optimalt”

Medarbejdere er teammedlemmer, og man skal ikke flytte  rundt på dem, eller lade dem indgå i mange projektgrupper, hvis  man vil arbejde agilt. Smid regnearket med allokering af medarbejdere til projekter i makulatoren og skab i stedet stabile teams. Teams bliver stærke og produktive ved at arbejde tæt sammen og opbygge en fælles kultur. Flyt arbejdsopgaverne til teamet, istedet for at flytte enkeltpersersoner til opgaverne.  Det er jo ikke en fabrik, hvor maskinerne står boltet til gulvet.