SAFe PI planlægning: Den største opfindelse siden opvaskemaskinen!

SAFe PI planlægning: Den største opfindelse siden opvaskemaskinen!

I SAFe hedder den centrale enhed et “Agile Release Train” - et team af teams. På samme måde som et agil team har en række ritualer, man er blevet enige om at følge, er der en række ritualer på team-af-teams niveauet.

Bliv her klogere på hvad PI Planlægning i et SAFe setup indebærer og hvorfor PI Planlægning måske endda er tiden og pengene værd.

Read More

Det Uregerlige Projekt

Det Uregerlige Projekt

Der er fornylig udkommet en usædvanlig bog om projekter. Den minder ikke om nogen af de andre bøger om emnet jeg har læst. I stedet for at fokusere på projektlederen og hendes værktøjer er det selve projektet der er i centrum. Vi må forstå projektet, før vi kan tale om at styre det. Forfatteren Sven Bertelsen lægger grunden til en ny forståelse af projekters natur, som ifølge ham er forudsætningen for at vi kan få flere vellykkede projekter.

Read More

7 tips til at give bedre feedback

7 tips til at give bedre feedback

Hvordan leverer man egentlig feedback på en god og konstruktiv måde? Du har på et tidspunkt sikkert set en kollegas arbejde, bidt dig selv i læben, og spekuleret på hvordan du på en ordenlig måde kunne få sagt "Det er en ommer", uden at træde på vedkommendes professionelle stolthed. Feedback er en kunstart, der kræver øvelse og her får du noget hjælp.

Read More

Motiver din indre elefant til et agilt kulturskifte

Motiver din indre elefant til et agilt kulturskifte

Det er skønt, at mange både store og små organisationer kaster sig over de agile metoder. For der er meget at hente både i højere produktivitet og i medarbejderglæde. Men det er trist, at så mange af dem aldrig når målet og ender med en amputeret halvhjertet agil variant. Andre giver helt op og vender tilbage til mere traditionelle projektmetoder som man trods alt er vant til - på godt og ondt.

Men jeg tror på, at vi kan gøre det bedre. Jeg føler mig sikker på, at succesraten i de agile forandringer kan øges, hvis vi griber forandring lidt anderledes an. Mange organisationer fokuserer på de konkrete agile teknikker og de forandringer i udviklingsprocessen, som de medfører. Og bevares, de forskellige agile teknikker er bestemt vigtige. De er heller ikke helt så nemme at udføre godt, som det umiddelbart kan virke, så der er nok at gabe over. Men der er faktisk noget, der er langt vigtigere og endnu sværere - nemlig kulturskiftet! Bag de agile teknikker ligger der et kulturgrundlag, der bygger på et anderledes værdisæt. Hvis ikke man gør noget for at få indarbejdet dette værdisæt i virksomheden, er det svært - hvis ikke umuligt - at nå i mål med den agile drøm.

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan den indre elefant kommer ind i billedet, og har lyst til at læse mere om, hvorfor kulturskiftet er vigtigt og hvordan forandringen kan gribes an, så kan du læse mere via linket nedenfor.

Read More

Vågn op: Du hedder ikke Steve og du er ikke chef for Apple

Vågn op: Du hedder ikke Steve og du er ikke chef for Apple

Betænkeligt ofte bliver Steve Jobs og Apple til foretrukne rollemodeller for danske virksomheder og deres ledere. Det er ikke begrænset til underskoven af Startups, selv om fænomenet ser ud til at være særligt udbredt her.

Det er forståeligt at man kan være fascineret og imponeret af Silicon Valley, og det kan styrke ego'et at fortælle sig selv og hinanden, at man går i Steves fodspor. Men måske er det netop det der gør, at ens virksomhed aldrig bliver bare en lille succes.

Read More

Software på dansk, japansk eller sudansk?

Software på dansk, japansk eller sudansk?

Togdrift er en glimrende metafor for softwareudvikling. Vi lægger planer for vores leverancer af software, og vi overholder dem med større eller mindre held og dygtighed. På samme måder lægger togselskaberne køreplaner for afgangene og efterlever dem med varierende held og dygtighed.   Jeg kan godt lide at rejse med tog, fordi sjælen kommer med. Jeg har både kørt med tog i Danmark, Japan og Sudan, og togrejser kan være vidt forskellige. Fint nok. Det giver gode oplevelser på hver sin måde. Men når det kommer til softwareleverancer, så har jeg en klar favorit.  

Read More

God agil ledelse er vigtig

God agil ledelse er vigtig

I agil udvikling er der brug for ledelse og agile teams har brug for ledelse. Ikke alle ved det. Indimellem har jeg set virksomheder blive så forvirrede af idéen om selvorganiserende teams, at de tror at der slet ikke skal være ledelse i forbindelse med agil udvikling.

Det er ikke det samme som, at enhver form for ledelse er god, eller er bedre end slet ingen. Tværtimod - agile teams kræver en form for ledelse, som adskiller sig fra den traditionelle. Tillid mellem udvikling og forretning er en hjørnesten i den agile praksis. Derfor skal ledelsen også være tillidsbaseret. Væk med mikromanagement og kontrol (detaljeret tidsregistrering f.eks) og ind med mentoring, coaching og tillid - men også med klare krav og forventninger. Frem for alt skal ledelsen kunne håndtere og motivere til forandring og vækst af individer og teams.

Read More

Farvel Adrenalin - Risikostyring del 2

Farvel Adrenalin - Risikostyring del 2

Tænk tilbage på det sidste projekt, du var med til at afslutte. Som alle projekter havde det sine problemer, måske var de store med voldsomme konsekvenser i form af budget- og tidsoverskridelser, måske var de mindre og gav kun i en kort periode anledning til ærgrelser, overarbejde og forøgede omkostninger inden de var under kontrol.

I havde muligvis også et post-mortem, der endte med at konkludere, at der ikke rigtig var noget, der kunne have været gjort anderledes - de virkelig alvorlige ting kunne ingen jo alligevel have forudset; Hvem kunne have anet at dén server ville bryde sammen og at det ikke var muligt at restore backuppen? Og det andet team blev jo ved med at hævde, at de nok skulle nå det hele, lige indtil dagen før de skulle levere, hvor I fik at vide at de var to uger forsinkede.

Read More